Архів блогу

неділю, 20 грудня 2015 р.

Валізки серед київських джунглів

всі використані фото з виставки "Орел і Решка"
Одним із моїх натхненників подорожувати був і залишається телепроект «Орел і Решка». Скажете – банально? Фуу…це ж попсова програма, яку дивляться домогосподарки. А от і ні. З їх пригод можна дізнатися багато цікавого і корисного для кожного мандрівника. До того ж, учасники телепередачі у такий спосіб переконують «диванну сотню», що подорожувати, насправді, легко і доступно – варто лише захотіти.

На днях я відвідала виставку «Орел і Решка» в оранжереї Київського Ботанічного саду. Виставка невелика – близько 100 експонатів. Однак, це неймовірні речі, різноманітні сувенірні дрібнички: статуетки, автомобільні номери, музичні інструменти, традиційні костюми. Також, варто поставити плюс локації – між тропічних рослин (до речі, оранжерею просто так не відкривають для відвідувачів). Уздовж доріжки розставлені великі валізи із привезеними речами з усього світу. Хтось скаже: хіба це мистецька виставка? Тут же нема глибокої задумки та ідеї! Але насправді – це все маленькі частинки великих культур, що відображають ментальність і звичаї, віру і дух. Наприклад:
·         Відбиток гієни. Можливо, цікавіше буде тим, хто стежив за випусками передачі, адже вони мають пам’ятати Танзанію і небезпечних істот, які ночами розгулюють по вулицях. Тоді ще Коля Серга вирішив їх покормити і погладити, якщо пощастить(!).

·         Перуанський мачете. Ви можете собі його уявити? От і я не могла, поки не побачила.
·         Голландські кломпи. Ну це вже менш дикий експонат, але не менш цікавий. Великі, дерев’яні, розмальовані…І як вони тільки в них ходили? Цікавим фактом є те, що зародились ці чудові черевички не в Голландії, а у Франції, але саме кломпи (так називаються тільки голландські «туфлі») стали національним символом. Цьому завдячують не  їх формі, а малюнкам на них. Виготовлене вручну дерев’яне взуття прикрашалось різноманітними візерунками в залежності від регіону країни. Розписні черевики одягали не кожного дня, а лише на свята – існують весільні кломпи,  для виступу та для інших свят. Для кожної події існують різні малюнки. Зараз це більше туристичний продукт, існує навіть музей національних кломп, але раніше їх дійсно одягали, адже вони були дуже зручними для господарства.
·         Японський кинджал танто із Кіото. Така штука в Японії вважається національним культурним надбанням – різновид самурайського меча. Створювати такий кинджал можуть лише майстри з ліцензією. Кинджали теж повинні бути ліцензованими. Носити і використовувати танто мали право лише самураї. Один такий кинджал повинен служити віками, тому техніка їх виготовлення є дуже складної  і під силу одиницям. Кожна бойова школа по-різному прикрашала меч. Звісно, на виставці був не справжній кинджал, а варіант для туристів, проте скільки він може сказати про культуру Японії.

І ще незлічена кількість речей, які повідають нам не тільки про те, де побувала команда «Орла и Решки», а й відкриють незвідані нашій уяві країни і культури.
Окрім таких експонатів, були ще фотографії. Зараз гарними знімками нікого не здивуєш, однак шедеври, які були представлені на виставці, слугували неймовірним доповненням до такої собі легкої мандрівної атмосфери. Вони здавалися такими яскравими та незвичайними, реалістичними і водночас ірреальними. І це ще не все – на стендах були представлені всілякі цікавинки та пам’ятки для подорожуючих. Наприклад: в Чилі не прийнято їсти руками, а от в Італії навпаки – це свідчить про те, що страва вам до смаку; або… в Кореї чайові можуть образити офіціанта, на відміну від США, де це є основним заробітком обслуговуючого персоналу. Уявіть, від 10 до 20 % від замовлення вже включені до рахунку! У Китаї більшість наших мереж – Facebook, Вконтакті та ін.. не працюють – «забанені» державою. Ось так.

Отож, коли ти виринаєш із цієї оази мандрів на вулицю – до доріжок ботанічного саду, знову потрапляєш у сірість і буденність цьогорічної зими, ти розумієш – подорожувати це неймовірно круто, яскраво і незабутньо!

Немає коментарів:

Дописати коментар